Wykonanie
Przeważnie robię małosolne tradycyjną metodą, ale kiedy zobaczyłam u Doroty
ogórki "na sucho" postanowiłam od razu wypróbować tę recepturę. Jest przy nich mało roboty i wychodzą bardzo smaczne :)Lista zakupów na 1 kg
ogórków:1 kg
ogórków gruntowych3 gałązki
kopru suszonego (wraz z baldaszkami)kawałek korzenia świeżego
chrzanu (ok. 14 cm)1-2 liście
chrzanu6 ząbków
czosnku1 łyżeczka ziaren
gorczycy1łyżka
soli1 łyżeczka
pieprzu5
liści laurowychoraz:woreczek z zapięciem strunowym (z suwakiem)
Ogórki umyć, odciąć końcówki z obu stron.
Chrzan i ząbki
czosnku pokroić na mniejsze kawałki.Włożyć wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami do woreczka. Zamknąć i delikatnie, ale bardzo dokładnie potrząsając workiem, wymieszać.Worek włożyć na 4-5 godzin do lodówki. Wyjąć i trzymać w zamkniętym woreczku jeszcze 20 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie
ogórki są już gotowe do spożycia. Po otwarciu worka należy je trzymać w lodówce.
Smacznego :)