ßßß Cookit - przepis na Ogďż˝rki maďż˝osolne "na sucho"

Og�rki ma�osolne "na sucho"

nazwa

Wykonanie

Przeważnie robię małosolne tradycyjną metodą, ale kiedy zobaczyłam u Doroty ogórki "na sucho" postanowiłam od razu wypróbować tę recepturę. Jest przy nich mało roboty i wychodzą bardzo smaczne :)
Lista zakupów na 1 kg ogórków:
1 kg ogórków gruntowych
3 gałązki kopru suszonego (wraz z baldaszkami)
kawałek korzenia świeżego chrzanu (ok. 14 cm)
1-2 liście chrzanu
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
5 liści laurowych
oraz:
woreczek z zapięciem strunowym (z suwakiem)
Ogórki umyć, odciąć końcówki z obu stron. Chrzan i ząbki czosnku pokroić na mniejsze kawałki.Włożyć wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami do woreczka. Zamknąć i delikatnie, ale bardzo dokładnie potrząsając workiem, wymieszać.
Worek włożyć na 4-5 godzin do lodówki. Wyjąć i trzymać w zamkniętym woreczku jeszcze 20 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ogórki są już gotowe do spożycia. Po otwarciu worka należy je trzymać w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/06/Ogorki-malosolne-na-sucho.html